Szerző: andyme | 2007. szeptember 15.

A Faun labirintusa

faun_labirintusa_poszter.jpg

Mivel is lehetne kezdeni egy újonnan induló filmes blogot, mint a Faun labirintusával! Először is: spanyol rendezők über alles!

Ez egy gyönyörű mű! Guillermo del Toro valami csodálatosat alkot ezzel a filmmel, amit nemcsak rendezői, hanem forgatókönyvírói tehetségének is köszönhetünk.
Ebben a műben a rendező két világot állít egymásal szemben: a kegyetlen valóságot, és a fantázivilágot, amibe akislány “menekül”. Ez a fajta felvezetés olyan érzéset kelt, mintha két egymással párhuzamosan futó történetet néznénk, melyben az egyetlen összekötő láncszem maga a kislány. Azonban megvan a szerepük: a való világban játszódó háborúnak pont az a lényege, hogy kizökkentsen minket a meséből, míg a fantázia segít elviselhetővé tenni a valóságot.
A mesevilágot azonban nehéz megfejteni: vajon tényleg csak a kislány fantáziájában létezik? Lehet egy metaforikus ábrázolása a világban történő szépségeknek: szeretet, önfeláldozás, bátorság stb… illetve az erőteljes szembeállítással lehet a mai világ kritikus ábrázolása.
Szóval ez a film egyszerűen egy magával ragadó történetet mesél el, ráadásul a sminkek nagyon jól megcsináltak, illetve a díszlet benne szintén gyönyörűre sikeredett!! A zenéje pedig, a filmhez hűen, csodálatosan szép! o_O Az Oscar-díj átadáson “sajna” a hat jelölésből hármat siekrült megynernie, érdekes módon pont azt a hármat, amire nem számítottam ^^. Sajna nem vitte el a legjobb külföldi filmért járó szobrocskát, de számomra mindenképp az!

Nos… több iylen művet Sr. del Toro, por favor! ^^

faun_labirintusa04.jpgfaun_labirintusa02.jpgfaun_labirintusa01.jpgfaun_labirintusa03.jpgfaun_labirintusa05.jpgfaun_labirintusa.jpg

Reklámok

Responses

 1. Hát azt hiszem ehhez túl sok jót nem kell hozzászólnom és sry ezért, de így van 🙂 Szerintem borzalmas volt ez a film. Vagy talán nem is borzalmas, de teljesen mást hozott, mint amire számítottam…főleg a műfajból kiindulva.
  Na meg, amit csak halkan szabad, az az, hogy engem igen is zavart, hogy spanyolul beszéltek benne 😀
  Na de…ízlések és pofonok, nemde? 😀

 2. Jah és még annyit, hogy szívesen segítek ismertetőket írni ám 🙂 Csak szólj 🙂

 3. ÁÁ! Még,hogy zavar a spanyol bezséd! Pogány! 😀
  Egyébként pont azért különleges ez a film, mert nem a szokásos sémákat hozza, vagyis nem baj, ha mást nyújtott, mint amit vártál. 🙂

  Szívesen veszem ha csatlakozol az oldalhoz, mivel alig van időm két blogot folyamatosan szerkeszteni… majd ezt megbeszéljük. 🙂

 4. Ezt nem is olyan rég láttam az m1-en (asszem, vagy az m2-n, éjjel adták).
  A fantasy környezetbe ültetett dráma. A mesés történetben azonban egy hatásos háború-ellenes film bújik meg, és del Toro ezt akarva-akaratlanul, de csodálatosan bemutatta a gyermeki lelken keresztül. Szerintem ő sem tudta, hogy milyen nagyot alkotott.

  Igazából azt hittem valami fantasy lesz, lévén a borítók és kiragadott képek csak a kislányt és Pan-t ábrázolták…trailert meg nem néztem hozzá. Ennek ellenére sokkolt a film minden képkockája és nem okozott csalódást.

  A legelemibb szembetűnő tény, hogy önmagában az ember nem ér semmit, főleg egy olyan helyzetben, mint a világháború. A hit és mítoszok hiánya csak vegetáló életet ad az embernek. Engem igazán az önzetlenség és az áldozathozatal volt az, ami sokkolt. Talán pont emiatt van az, hogy sokaknak nem igazán tetszik.
  Szerintem mindenkinek meg kellene nézni egyszer.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: