Szerző: thandy | 2007. október 27.

Átkelő a halálba /Bordertown/

bordertown

Prezentációs készségfejlesztő tréningen hallottam az egyik csoporttagtól, hogy érdemes lehet megnézni egy számomra addig még teljesen ismeretlen filmet, ami az Átkelő a halálba címet viseli. Kevés olyan alkalom van, amikor így szánom rá magam egy film megnézésére, de megfogott a történet, amikor hallottam és – jó filmek híján – eldöntöttem, hogy megnézem ezt a valóságon alapuló történetet.

Nos…először is nem árt tudni, hogy egy valóban megdöbbentő és borzasztó valóságalappal bír a film, mégpedig azzal, hogy egy kis mexikói városban, Juarezben, minden komoly rendőri beavatkozás nélkül gyilkolják a munkából későn hazasiető nőket. Az áldozatok mindegyikét megerőszakolták, majd megölték. Sokuk hollétéről még mindig semmit sem tudnak. Itt kapcsolódunk be a történetbe mi is mint nézők, és ismerkedünk meg a Jennifer Lopez által játszott újságírónővel, aki egy sztori reményében megy a kis városba felderíteni a gyilkosságokat. Találkozik is egy lánnyal, aki szerencsés módon túlélt egy ilyen támadást, és most a bűnösök megtalálását áhítja.

Maga a történet talán azért is foghatja meg a nézőt, mert valódi eseményeken alapszik, és így az a borzasztó helyzet, ami ebben a kis városban uralkodik, még borzalmasabbá válik. A halálesetek valódiak, a közömbös rendőrség igazi, az elvetemült gyilkosok valóban léteznek.

Ennek ellenére, valahogy mégsem tudott igazán leköti a film elejétől a végéig. Valahogy hiányzott belőle az a – durva metaforával élve – szikra, ami a szerelemben is elengedhetetlen. Jó volt a történet, de mégis kicsit szétszórtnak tűnt. Mintha nem engedték volna, hogy bármelyik karakterről is megtudjak egy kicsivel többet a felszínesnél. Igazából ezt hiányoltam a leginkább. A film felvonultatott számos szereplőt pár pillanatra, felmutatva néhány alaptulajdonságukat és befejezetlenül hagyta atörténet szemponjából szerintem szüksége, igazi jellemrajzokat. Kicsit olyan érzése lehet az embernek, mintha egy rövid időre betekintést nyerhetne egy tőle teljesen független világba, ez az idő azonban túl kevés ahhoz, hogy bármit is valóban megismerjen. Csak röpke benyomásai lehetnek.

Összességében tehát egy jó történettel állunk szemben, aminek valóban az adja az erejét, hatásosságát, hogy a valóságon alapszik. Mindez elég ahhoz, hogy azt mondjam, mindenkinek ajánlom a filmet, legalább egyszeri megnézésre, mert ha másért nem is, azért érdemes belenéznünk, hogy újra tudatosítsuk, borzalmas világban élünk, melyet meg kell változtatni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: