Szerző: thandy | 2008. március 25.

Cloverfield

cloverfield

Ez igen! Igaz, hogy a módszert már láttuk az Ideglelésben, de a sztorival összekapcsolva a Cloverfield egy teljesen más szemszögből közelítette meg a közvetlenség fogalmát, így gyakorlatilag tökélyre fejlesztve a kamerás képsorozatot.

Nehéz hozzáfűzni bármit is a filmhez, mert pontosan olyan, amit mindenkinek magának kell megnéznie és megtapasztalnia. Egyszerűen lenyűgöző volt, hogy mekkora valósághűséget képes adni a filmnek az, hogy egy egyszerű kamerával rögzített képeket mutat. Ez a módszer sokkal átélhetőbb eredményt hozott, amit már az Ideglelés első részének kapcsán mindenki megtapasztalhatott. Igaz, kezdetben kicsit zavaró az ide-oda kapkodott, homályos, inkább csak sejtető, mint megmutató kép, viszont ha már hozzászokott a szemünk, akkor pont ez az élmény teszi majd a filmet igazán élvezetessé.

A másik lenyűgöző dolog a Cloverfieldben a már sokszor felhasznált séma teljesen más szempontból való megközelítése volt. Ismerünk számos olyan filmet, amiben valami ismeretlen lény, szörny támadja meg az egyik – többnyire amerikai – várost, de ezekben mindig van egy bennfentes szereplő is, aki tájékoztat minket az eseményekről. Így minden világos, egyértelmű, megvannak az okok és okozatok is. A Cloverfieldben viszont egy kis csoporttal találkozhatunk, akik ugyanolyan hétköznapi emberek, mint akárki más. Az ő szemükön keresztül láthatjuk azt a felfordulást, káoszt, amit a New York-ban hirtelen felbukkanó szörny okoz. Ezt az infót persze csak jóval később és többnyire csak találgatásokból tudhatjuk meg mi is. Első kézből tudhatjuk meg, mennyire megdöbbentő és ijesztő, ha történik valami szörnyűség a közeledben és egyszerűen fogalmad sincs róla, hogy mi okozza. Egyet tudsz, hogy menekülnöd kell.

A Cloverfield legnagyobb erősségét ezért szerintem az adja, hogy a katasztrófafilmek többségével ellentétben a hétköznapi, belső információktól elzárt, ilyen értelemben tudatlan emberek szemszögéből mutatja be a történteket. Ez teszi igazán átélhetővé az egészet.

Mindenkinek ajánlom, akit nem zavarnak teljességgel a kamerás felvétel hátrányai, velejárói. Az viszont biztos, hogy ezt a filmet elsősorban moziban érdemes megnézni. Ott igazán hatásos! 🙂

Reklámok

Responses

  1. Részemről az év eddigi egyik legjobbja


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: