Szerző: thandy | 2008. május 11.

Untraceable (2008)

Végre megint sikerült időt szánnom arra, hogy csak úgy érzésre válogassak a filmek közül. Persze a trailert egyiknél sem hagyom figyelmen kívül. Biztos, ami biztos. Így akadtam rá az Untraceable-re is, ami az előzetes alapján egy nagyon ígeretes thrillernek tűnt, és ez a megérzés végül igaznak is bizonyult.

Az Untraceable, vagy magyarul Lenyomozhatatlan egy nagyon jól sikerült film lett szerintem. A sztori szerint van egy érdekes gyilkos, aki áldozatainak szenvedéséről élő képeket küld az interneten egy website, a killwithme.com segítségével. Itt jön egy plusz csavar, ami már előreutal a történet filozofikus mondanivalójára is, ugyanis a gyilkosságok gyakorlatilag a websiteot látogatók miatt mennek végbe. Az áldozat minél többen töltik le az oldalt, minél többen nézik a “közvetítést”, annál gyorsabban fog meghalni. Bizarr az biztos, de nagyon eredeti ötlet.

Ebből az ötletből kiindulva észrevehető némi párhuzam a film és a Fűrész sorozatok között. Bár a gyilkosságokban nem az áldozat kellő élniakarásának hiánya a felelős, de a módszerek egyértelműen a Fűrész jól ismert, gyomorforgató jeleneteire emlékeztetnek. Láthatunk egy élve elégetett embert, egy kivéreztetett férfit, egy savban üldögélve szép lassan eloszló srácot…szóval mindent, ami szem szájnak ingere 😀

A látvány mellett viszont észrevehetünk még egy olyan elemet, ami párhuzamba vonja az Untraceablet a Fűrésszel. Ez pedig az, hogy az áldozatok egy nagy filozofikus gondolat miatt halnak meg. A gyilkos ugyanis azon oknál fogva kezd neki látványos tevékenységének, mert az emberek gyakorlatilag éhezik a brutalitást. Ezt támasztja alá az is, hogy a közvetítéseket egyre nagyobb számban nézik, gyorsítva ezáltal az áldozatok halálát. Az interneten számos olyan videó kering, melyen brutális, gyomorforgató események láthatóak, más emberek szenvedései stb. Ezek pedig meglepően nagy sikernek örvendek a szörfölők körében. Erre a borzalmas helyzetre hívja fel a figyelmet az utolsó snitt is, amiben a következő hozzászólásra közelítenek rá: How cn I download this video?

Az Untraceablet tehát nagyon tudom ajánlani mindenkinek, mert izgalmas film, eredeti történetettel. Bár a szereplők nem a legismertebbek közül valók, a színészi játék is isteni. A filozofikus gondolat pedig eltalált, nagyon felhívó jellegű. A nézőt is arra sarkallja, hogy magába nézzen: Én is azt tenném, mint a többiek?!

Egyszóval hajrá, hajrá! 😀 Tessék megnézni! 😀

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: