Szerző: M@D_FiSt | 2008. június 01.

Tűzvonalban – egyelőre vége

tuzvonalban

Ma este 10kor véget ért Magyarország szerintem eddigi legjobb sorozata, vagy legalábbis az első évad belőle, melyet a téma alapján ketté is vehetnénk, de mivel egyben adták le, nem nevezném két évadosnak. A sorozatról amúgy írtam már az elején is, de gondoltam akkor már emlékezzünk meg róla így a végén is.

Történetünk kezdetén a kommandós Bordás Attilát egy hiba miatt lefokozzák közrendőrré és egy problémás, de kis örs parancsnokává teszik. Az első részek viszonylag langyosan telnek. Megismerjük a szereplőket akik szokják a szerepet is, egymást is. Igazából itt könnyen fel lehetne adni, mert azon kívül, hogy van a háttérben némi susmus, semmi különös nem történik Bordás őrnagy profizmusát és oltásait leszámítva.

De a sztori hamarosan beindul és kárpótolja a nézőt. Most, hogy mi is a sztori az szintén kérdés sokáig mert a lényeg a titkolózás a sötétben tapogatózás. A klasszikus krimivel ellentétben sokáig nem derül a néző számára sem, hogy “ki is a gyilkos”. Amikor pedig igen és hirtelen minden világossá válik meglepetésként olyan pikk-pakk történik minden, hogy a néző azt sem tudja hova kapja a fejét és a megoldás sem egyértelmű.

Ekkor volt vége az első “szezonnak”, de most vagy azért mert így lett kifizetve, vagy mert nem akartak egy esetleges szünettel nézőt veszteni, rögtön kezdődött is az új saga, új ellenféllel, új bűnözőkkel, új szereplőkkel. Ez a történet már kicsit kidolgozottabbnak látszott abból a szempontból, hogy tudtuk mi történik, mert a rendőrség volt a kezdeményező, de aztán ebből is izgi dolgok születtek miután kiderült, hogy az aktuális bűnözőnk elfogásával koránts sem ért véget a történet, csak ma.

Na eddig értelmetlenül rébuszokban beszéltem, jöjjön valami konkrét is. Most hirtelen magyar sorozat téren a végtelenített szappanoperáinkon és a fél év alatt elhalálozó saját ötletű vagy liszencelt vígjáték sorozatainkon kívül nem jut más eszembe, ezért bátorkodtam ezt a nevezni a legjobbnak. Még pedig azért mert jól felépített és megírt forgatókönyve van, mely nem fukarkodik izgalmakkal és meglepetésekkel. Mert jó színészek játszanak benne akik nem csak a nevüket, hanem a tehetségüket is hozzáadták a produkcióhoz. Persze ennél a résznél ne tessék itt színházi mélységeken gondolkodni, de kétésgtelenül jól és élethűen adták vissza a rájuk írt karaktereket. A legjobb közüllük is talán Stohl András, akit én mindenféle egyéb dolgai miatt egyáltalán nem kedvelek, de kétségtelen, hogy a szíve és a kötelessége közt örlődő Bordás őrnagyot nagyon jól adta.

Ugyan itt agyonajnározom ezt a sorozatot, de senki ne tévedjen el. Költségvetésben és minőségben meg sem közelíti az amerikai “remekeket” amikért oda vagytok, de magyar viszonlatban kiemelkedő és azt kell mondjam kellően magyar. Hazai problémák, hazai emberek, hazai technika. Ezt a vívódó őrnagy dolgot sem úgy kell felfogni mint a klasszikus amcsi akciókban ahol hősünk végig a törvénnyel és ellenfeleivel dacolva, egy szál céres trikóban véres trikóban végső megoldásként egy nagy bunyóban megöli az ellenfelet, hogy teljes mértékben győztes lehessen mindenek felett. Itt bizony a sorozatbeli őrnagyunk igenis kötelességtudó és ahol a lehet a szabályokon belül marad és az ellenfél élve kell.

Mit mondhatnék még? Jó a zenéje 😀 szóval spuri valamelyik hazai torrent oldalra vagy az MTV archívumába és nézzétek meg az utóbbi idők legjobb hazai remekét!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: