Szerző: thandy | 2009. május 28.

Changeling – Elcserélt életek

changeling

Mivel már szinte meghalt ez a blog, szinte semmilyen új, vagy legalábbis újabb film nem került fel, gondoltam nekiállok egy kicsit dolgozni rajta. Pont tegnap néztem meg a Changeling, vagyis magyarul az Elcserélt életek című filmet Angelina Jolie-val, ami így kapóra jön, hiszen van friss élményem, amit megoszthatok. 🙂

Elsőre azt tudnám mondani, hogy túlságosan nincs értelme a Collinsék életét figyelni, hiszen úgy éreztem folyamatosan, hogy nem róluk szól ez a történet. Hiába ők a főszereplők, különösen is az elveszett fiáért küzdő anya, hiszen a fiú az első pár perc szereplés után nem nagyon tér vissza a képernyőre, sokkal többről van itt szó, mint egy anya harcáról a kormánnyal szemben.

A Changeling történetéből, ami mellesleg igaz történeten alapul, ha lehet hinni a film elején írtaknak 😀 egy tökéletesen realisztikus, és éppen ezért elborzasztó valóságképet ad a ’90-es évek elejéről. A rendőrség teljesen korrupt és gyakorlatilag teljeskörű, elnyomó hatalommal bír, aminek köszönhetően bárkit, aki szembe mer velük szállni egyszerűen eltakarítanak az útból. A eszköz pedig bármi lehet bűntetlenül, hiszen náluk az “igazság”: gyilkosság, pszichiátriára zárás stb.

A filmben tehát leginkább a ’90-es évek társadalmi berendezkedéséről, a rendőrség túlkapásairól, eltorzult befolyásáról értesülhettünk, amely helyzetben Angelina Jolie testesíti meg a józan ésszel rendelkező polgárt, aki érzi, hogy nincs minden rendben, mégis csak akkor szembesül igazán a nagy csalással, hazugsággal, amikor személyesen tapasztalja meg azt.

Az biztos, hogy bár az eleje kicsit lassú, és vontatott a filmnek, a hossza ellenére leköti a figyelmet. Nem szórakoztató alkotás, de hát nem is ez a célja. Megbotránkoztató, megdöbbentő, és pont ebben rejlik az ereje. Egyedül a vége nem tetszett annyira. Valahogy olyan filmnek tűnt, aminek happy end lesz a befejezése. De lehet, hogy pont így lesz maradandó hatása.

Mások, vélemény? 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: